CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday 28 March 2012

Jeruk Mangga

Jeruk Mangga


sesuai untuk ibu mengandung tanpa bahan pengawet..
Bahan-bahan ( seisi keluarga )
  • Mangga muda
  • Air biasa
  • Garam
  • Gula
  • note :- kuantiti bahan ikut kesesuaian

Cara-cara

  1. Buah mangga di potong mengikut kesuaian. kemudian bilas dengan air dan toskan.
  2. Larutkan garam didalam air. boleh juga guna air panas sekadar untuk melarutkan garam sahaja, bila garam dah larut bolehlah dicampur dengan air biasa. rasakan kemasinannya. jangan terlalu masin
  3. Masukkan mangga yang telah dipotong ke dalam balang @ bekas yang bersesuaian n masukkan air garam hingga menutupi paras buah, tutup bekas tersebut. Peram sehingga mangga betukar warna (1@2 hari)
  4. Bila mangga dah betukar warna toskan airnya n bilas dengan air biasa. kemudian gaulkan mangga dengan gula secukupnya dan disimpan dalam peti sejuk, keesokannya dah siap dinikmati.
selamat mencuba yer..

No comments: